Afzuigkappen

Wat doe ik als mijn afzuigkap niet of onvoldoende afzuigt?

Om te kijken of de afzuigkap inderdaad te weinig afzuigt, kunt u een test doen met een gewoon velletje papier van A4 formaat.

De afzuigkap moet hierbij wel op de hoogste stand staan. Duw het papier tegen het filter, onderaan de afzuigkap.

 

Als het A4'tje vanzelf tegen het filter blijft hangen, is de afzuiging vermoedelijk voldoende volgens de specificaties. Als het A4'tje niet blijft hangen, kan het zijn dat de afzuiging niet voldoende is.

 

Controleer dan de volgende punten:

 

Zijn de filters schoon? Zo niet, dan moet u ze reinigen of vervangen.

Is het rooster in de buitenmuur open?

Is het afvoerkanaal helemaal schoon? Het kan verstopt zitten met rommel of een vogelnest.

Is er voldoende ventilatie aanwezig? Ondanks het gebruik van een afzuigkap kan het wel degelijk nodig zijn een raam te openen.

                     

Mijn afzuigkap reageert niet op bediening van de schakelaar?

Het kan zijn dat de schakelaar defect is. Dit probleem kan alleen door een monteur worden opgelost.

Neem daarvoor contact op met Franke Nerderland BV, tel: +31(0)492 585 111.

                     

Can Wat doe ik als de halogeenverlichting knippert of het niet doet?

Steeklampjes:

 

Maak het apparaat spanningsloos door de stekker uit het stopcontact te halen of de zekering in de meterkast uit te schakelen.

Leg ter bescherming een badhanddoek op de kookplaat.

Steek het blad van een kleine schroevendraaier in een van de sleufjes direct naast het verlichtingsglaasje. Houd de schroevendraaier daarbij vrij plat, aan de zijkant van het gat. Wrik voorzichtig het platte ringetje los.

Herhaal dit eventueel bij een tweede sleufje.

Neem het glaasje uit de houder.

Trek het lampje met een rechte beweging uit de houder.

Plaats het nieuwe lampje in de houder. LET OP: kom niet met de vingers direct aan het glas van het lampje. Gebruik hiervoor een doek, een stukje keukenrol of wc-papier.

Test de verlichting door spanning op het apparaat te zetten en de verlichting in te schakelen. Maak het apparaat weer spanningsloos.

Plaats het glaasje terug in de houder en klik het vast.

Zet de spanning weer op het apparaat.

                     

Mijn afzuigkap reageert helemaal niet op de bediening?

Toelichting spanningscontrole

1. Controleer of de stekker van het apparaat in een stopcontact zit.

2. Controleer in de meterkast of de juiste stoppen / zekeringen ingeschakeld zijn.

3. Controleer of er spanning op dit stopcontact staat. U kunt dit eenvoudig doen door er een schemerlampje of een föhn op aan te sluiten. Als deze apparaten ook niet werken, is misschien de hoofdschakelaar uit. U kunt dit in de meterkast nakijken. Als er geen stroom staat op het stopcontact ligt het probleem niet aan het apparaat.

 

Vermoedelijk is de motor of de schakelaar defect. Dit kunt u helaas niet zelf verhelpen. Hiervoor heeft u een monteur nodig.

                     

Waarom maakt mijn afzuigkap een vreemd of teveel geluid?

Toelichting lawaai door foute afvoer.

Controleer bij een ratelend geluid of de filters goed zijn geplaatst. De motor in de afzuigkap veroorzaakt altijd een trilling als hij draait. Niet goed bevestigde filters kunnen meetrillen.

 

Bij dreunende en rammelende geluiden is het belangrijk om te controleren hoe het apparaat is geïnstalleerd. Vooral de afvoer is erg bepalend voor het geluid. Het geluid wordt dan vermoedelijk veroorzaakt door een verkeerd aangelegde luchtafvoer. De afvoer moet aangelegd worden door een erkend installateur. Als dit niet juist gebeurt, kan de afgeblazen lucht storende geluiden veroorzaken. Het is van belang dat de afvoer niet te lang of te nauw is. Daarbij moet bovendien bedacht worden dat een flexibele buis meer lawaai veroorzaakt dan een normale buis.

 

Het probleem kan alleen verholpen worden door aanpassingen aan de luchtafvoer door te voeren. Wij adviseren u daarom eerst contact op te nemen met een erkend installateur. Omdat het geen probleem van het apparaat zelf is, kan het niet door onze monteurs worden opgelost.